Bergama’da 4 bin 500 yıllık tanrıça figürü bulundu


İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı olarak yer alan Pergamon Antik Kenti, İncil’de bahsedilen 7 kiliseden biri olan Kızıl Avlu’ya ev sahipliği yapmaktadır. Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait izlerin bulunduğu antik kent, aynı zamanda Asya kıtasında kurulan en büyük kütüphaneye sahip olmakla birlikte arkeolojik çalışmalar ev sahipliği yapıyor.

Bu yıl bölgede yürütülen kazılarda, Tunç Çağı’na ait olan ve tarih öncesi inanç sisteminin bir parçası olduğu değerlendirilen 4,5 santimetre boyutunda bir mermer heykelcik bulundu. Kazı Başkanı ve Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Felix Pirson, buluntunun yaklaşık 4 bin 500 yıllık olduğunu belirterek şu açıklamayı kaydetti:

“Bir höyükte bulduğumuz yaklaşık 4,5 santimetrelik mermer idol bu yılki en önemli buluntu oldu. Bu figür, yaklaşık 4 bin 500 yıllık ve küçük bir mermer figür bir insanı temsil ediyor. Detaylar çok fazla olmasa da, biraz modern sanat eseri gibi. Bu idolün Tunç Çağı’na ait bir kült objesi olduğunu düşünüyoruz. Belki bir tanrıça ya da o bölgenin kurucusu olabilir. Truva’daki idolere benziyor. Bu buluntu, bu bölgenin sadece tarım yapılan bir yer olmadığını, aynı zamanda yüksek kültürlü bir alan olduğunu gösteriyor”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir